Република Македония няма да води независима външна политика, след като влезе

...
Република Македония няма да води независима външна политика, след като влезе
Коментари Харесай

Руското външно министерство обижда Македония за решението й да влезе в НАТО

Република Македония няма да води самостоятелна външна политика, откакто влезе в НАТО, заяви говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.
 Македония ни благодари, че сме й отворили пътя към НАТО  След 11 година отсрочване: протоколът за участие на Македония в НАТО ще бъде подписан през днешния ден
Явно вчерашното сключване на протокола за присъединение към НАТО на Македония в централата на пакта в Брюксел е прекомерно сензитивна тематика за публична Москва, защото през днешния ден на редовния си брифинг Захарова изчете авансово готова позиция за Скопие, без да е питана от упълномощените публицисти в залата.

Трудно е да се каже каква ще е действителната изгода за Скопие от встъпването в Организацията на Северноатлантическия контракт. Със сигурност обаче ще се наложи да заплаща за натовското застъпничество. Вече знаем каква е цената за това - от Вашингтон я оповестиха. Ще се наложи да се заплаща както и поради увеличението на разноските за защита, за присъединяване във военни подготовки и интервенции, далечни от ползите на македонския народ, по този начин и за загубата на опцията за водене на суверенна външна политика, сподели Захарова.

Руското външно министерство не разбирало от каква опасност НАТО ще пази македонския народ.

Единствената сериозна въоръжена мощ, която дестабилизира района, е създаваната от някогашните албански бойци " войска на Косово ". Не виждаме други закани за сигурността и в тази връзка си задаваме въпроса: дали НАТО няма още веднъж да води война с тези, които е обучил и въоръжил? - каза Мария Захарова.

На церемонията в Брюксел по сключване на протокола за присъединение към НАТО македонският външен министър Никола Димитров през вчерашния ден благодари на България и Гърция за оказаната поддръжка.

Предстои всяка една от страните членки на пакта да утвърди протокола, а по-късно генералният секретар на НАТО ще насочи покана за присъединение към западната ни съседка.

Македония ще влезе в НАТО като 30-ата страна от организацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР